
Alkaessaan tutkia tekijänoikeuksia, tulee sukellettua semmoiseen jäniksen koloon, ettei ole tosikaan.
Jouduin aika pikapikaa vaihtamaan Beautiful day in the neighborhood -elokuvasuosituksen kuvat, sillä ne eivät noudattaneet tekijänoikeuksia. No, onneksi en ollut vielä julkaissut blogiani, joten sinänsä ei ollut hätää.

Ihan aluksi, tekijänoikeus tarkoittaa sitä, että jos luot itsenäisen ja omaperäisen henkisen luomistyön, olkoon se sitten taidetta, tietokoneohjelma, musiikkia, blogikirjoitus, tai jokin muu sellainen, sinulla on siihen tekijänoikeus. Kukaan ei saa jakaa, tai kopioda sitä ilman lupaa ja yleensä jonkintapaista korvausta.
Tekijänoikeudesta tai jostain sen osasta voi halutessaan luopua. Tätä varten on olemassa cc-lisenssejä, joita voi yhdistellä, ja näin jakaa oikeuksia tavalla, joka sopii kaikille.

CC BY = By attribution
Tällä lisenssillä, alkuperäinen tekijä täytyy nimetä. Muuten on varsin vapaat kädet jakaa, muokata ja esittää.
CC NC = NonCommercial
Tämä tarkoittaa, ettei teosta saa käyttää kaupallisiin tarkoituksiin. Sillä ei saa mainostaa mitään, eikä sitä saa myydä ilman alkuperäisen tekijän lupaa, muuten käyttöä ei rajoiteta.

CC ND = NoDerivates
Teosta ei saa muokata ilman lupaa, kaikki muu on sallittua.
CC SA = ShareAlike
Jos julkaiset teoksen tällä lisenssillä ja joku muu haluaa käyttää sitä tai siitä muokattua versiota, hän joutuu julkistamaan sen samalla lisenssillä, kuin alkuperäinenkin on julkaistu.
CC0 = Public domain
Lyhyesti sanottuna, public domain tarkoittaa, ettei tekijänoikeuksia ole. Tekijä on luopunut oikeuksistaan teoksensa suhteen, tai tekijänoikeus on ehtinyt vanhentua. Tällöin teos on luovutettu vapaaseen yleiseen käyttöön maailmanlaajuisesti ja teosta voi lupaa pyytämättä käyttää mielensä mukaan.

Mikäli sinun tarvitsee käyttää jotain teosta, jolla ei ole yllämainittuja lisenssejä, joudut kysymään luvan siltä Suomen tekijänoikeusjärjestöltä, jonka alaisuuteen kyseinen teos kuuluu.
Suomen tekijänoikeusjärjestöjä:
- Gramex Musiikkiala
- Kopiosto Kulttuuriala
- Kuvasto Visuaalinen ala
- Sanasto Kirjallisuuden ala
- Teosto Suomalaisten ja ulkomaisten musiikintekijöiden ala
- APFI audiovisuaalinen ala

On mustaa ja on valkoista, ja niiden välissä on paljon harmaata. Suomessa näihin kuuluvat, parodia ja meemit, sekä sitaatit.
Otetaan taas kerran tuo yllä maimittu leffasuosituspostaus. Kuvakaappauksen julkaiseminen voidaan laskea sitaatiksi, kun se on:
- Otettu laillisesti julkistetusta teoksesta.
- Hyvän tavan mukainen.
- Siteeraaminen tapahtuu tarkoituksen edellyttämässä laajuudessa.
Jos haluaa pelata oikein varman päälle, olisin voinut olla yhteydessä APFI:in ja kysyä lupaa, kuvakaappauksen julkaisemiseen.

En omista kyseistä leffaa, eikä minulla ole enää viaplaytä, joten siksi en ole saanut sitä vielä tehtyä, mutta jääkää kuulolle. Vielä joku päivä…
Entäs sitten kuvan ottaminen kirjan kannesta kirja-arvosteluun. Tässä on linkki blogipostaukseen jossa käsitellään aihetta lisää ja voit halutessasi käydä lukemassa sen.
Lähteet:
https://operight.fi/artikkeli/yleista/kuvakaappauksen-ottaminen-elokuvasta
https://creativecommons.fi/lisenssit/
https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Tekij%C3%A4noikeus