ūüď∑Tekij√§noikeuksista ja niiden kiemuroista

Alkaessaan tutkia tekijänoikeuksia, tulee sukellettua semmoiseen jäniksen koloon, ettei ole tosikaan.

Jouduin aika pikapikaa vaihtamaan Beautiful day in the neighborhood -elokuvasuosituksen kuvat, sillä ne eivät noudattaneet  tekijänoikeuksia. No, onneksi en ollut vielä julkaissut blogiani, joten sinänsä ei ollut hätää.

Ihan aluksi, tekijänoikeus tarkoittaa sitä, että jos luot itsenäisen ja omaperäisen henkisen luomistyön, olkoon se sitten taidetta, tietokoneohjelma, musiikkia, blogikirjoitus, tai jokin muu sellainen, sinulla on siihen tekijänoikeus. Kukaan ei saa jakaa, tai kopioda sitä ilman lupaa ja yleensä jonkintapaista korvausta.

Tekijänoikeudesta tai jostain sen osasta voi halutessaan luopua. Tätä varten on olemassa cc-lisenssejä, joita  voi yhdistellä, ja näin jakaa oikeuksia tavalla, joka sopii kaikille.

CC BY = By attribution

Tällä lisenssillä, alkuperäinen tekijä täytyy nimetä. Muuten on varsin vapaat kädet jakaa, muokata ja esittää.

CC NC = NonCommercial

Tämä tarkoittaa, ettei teosta saa käyttää kaupallisiin tarkoituksiin. Sillä ei saa mainostaa mitään, eikä sitä saa myydä ilman alkuperäisen tekijän lupaa, muuten käyttöä ei rajoiteta.

CC ND = NoDerivates

Teosta ei saa muokata ilman lupaa, kaikki muu on sallittua.

CC SA = ShareAlike

Jos julkaiset teoksen tällä lisenssillä ja joku muu haluaa käyttää sitä tai siitä muokattua versiota, hän joutuu julkistamaan sen samalla lisenssillä, kuin alkuperäinenkin on julkaistu.

CC0 = Public domain

Lyhyesti sanottuna, public domain tarkoittaa, ettei tekijänoikeuksia ole. Tekijä on luopunut  oikeuksistaan teoksensa suhteen, tai tekijänoikeus on ehtinyt vanhentua. Tällöin teos on luovutettu vapaaseen yleiseen käyttöön maailmanlaajuisesti ja teosta voi lupaa pyytämättä käyttää mielensä mukaan.

Mikäli sinun tarvitsee käyttää jotain teosta, jolla ei ole yllämainittuja lisenssejä, joudut kysymään luvan siltä Suomen tekijänoikeusjärjestöltä, jonka alaisuuteen kyseinen teos kuuluu.

Suomen tekijänoikeusjärjestöjä:

On mustaa ja on valkoista, ja niiden välissä on paljon harmaata. Suomessa näihin kuuluvat, parodia ja meemit, sekä sitaatit.

Otetaan taas kerran tuo yllä maimittu leffasuosituspostaus. Kuvakaappauksen julkaiseminen voidaan laskea sitaatiksi, kun se on:

  1. Otettu laillisesti julkistetusta teoksesta.
  2. Hyvän tavan mukainen.
  3. Siteeraaminen tapahtuu tarkoituksen edellyttämässä laajuudessa.

Jos haluaa pelata oikein varman päälle, olisin voinut olla yhteydessä APFI:in ja kysyä lupaa, kuvakaappauksen julkaisemiseen.

En omista kyseist√§ leffaa, eik√§ minulla ole en√§√§ viaplayt√§, joten siksi en ole saanut sit√§ viel√§ tehty√§, mutta j√§√§k√§√§ kuulolle. Viel√§ joku p√§iv√§…

Entäs sitten kuvan ottaminen kirjan kannesta kirja-arvosteluun. Tässä on linkki blogipostaukseen jossa käsitellään aihetta lisää ja voit halutessasi käydä lukemassa sen.


Lähteet:

https://operight.fi/artikkeli/yleista/kuvakaappauksen-ottaminen-elokuvasta

https://kopiraittila.fi/

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2021/04/17/digitreenit-meemi-kuvasta-kuin-kuvasta-luokkakuva-someen-testaa-tietosi

https://creativecommons.fi/

https://creativecommons.fi/lisenssit/

https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Tekij%C3%A4noikeus

https://tekijanoikeus.fi/


Julkaissut riabesara

Näpertelijä, räpeltelijä, kaiken kauniin ja luovan tekemisen rakastaja, joka elää ensimmäistä nuoruuttaan kolmekymppisenä. Mielen synkkien mörköjen kanssa on tullut taisteltua suurin osa elämästä, ja vihdoin alan päästä voitolle, haluan auttaa muitakin tässä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimiss√§. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimiss√§. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimiss√§. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Create your website with WordPress.com
Aloitus
%d bloggaajaa tykkää tästä: